Pavlova cu capsune

2014-06-01
  • Portii : 8
  • Timp Preparare : 15m
  • Timp gatire : 2:0 h

Am incercat de cateva ori acest desert inainte de a ajunge la unele concluzii despre cum e maiΒ bine sa il prepari astfel incat acum sunt pregatit sa va prezint doua metode de a obtine acest desert delicios. De fapt, diferenta dintre cele doua metode are ca rezultat fie o bezea usor gumata, fie una mai casanta/spongioasa. In functie de preferinte, urmati una dintre cele doua metode.

Si inca un sfat: sa nu va fie teama de acest desert chiar daca este pentru prima data cand il pregatiti. Daca urmati reteta cu atentie, nu aveti cum sa gresiti! Si credeti-ma pe cuvant ca merita sa incercati!

Ingrediente

  • 4-5 albusuri la temperatura camerei
  • 1 cana (250g) zahar fin (nu pudra!)
  • 1 lingurita amidon
  • 2 lingurite otet (eu am folosit de mere)
  • un praf de sare
  • 300ml smantana lichida pt frisca (puteti folosi si frisca vegetala dar parca nu este acelasi lucru) + 2 linguri de zahar fin
  • 300-400g fructe la alegere (eu am folosit capsune dar puteti utiliza si fructe de padure cum ar fi o combinatie de afine, mure, zmeura, etc)
  • 1 lingurita extract de vanilie

Metoda de preparare

Pasul 1

Adaugati intr-un bol albusurile cu un praf de sare (si eventual cativa stropi de lamaie). Cu ajutorul unui mixer de mana, amestecati la viteza mica spre medie, pana cand se obtine o spuma omogena dar nu foarte tare (se obtin acele "soft peaks" - spuma ramane pe paletele mixerului dar se desprinde cu oarecare usutinta de acestea). As aprecia vreo 5 minute dar nu am masurat niciodata cu exactitate acest timp ci mai degraba am cautat sa obtin acea consistenta de care va spuneam mai sus.

Pasul 2

In acest moment vom incepe sa adaugam zaharul fin, cam 1/3 o data, dupa fiecare transa mixand foarte bine compozitia pentru a dizolva zaharul complet. Dupa aceasta operatie, mixand alte aprox 5-7 minute, veti obtine o pasta moale, pufoasa si stralucitoare. Crema are deja o compozitie mult mai ferma si nu cade de pe paletele mixerului.

Pasul 3

Adaugam in compozitie amidonul, otetul si extractul de vanilie si omogenizam incet cu o spatula. Nu amestecati prea puternic pentru ca o sa stricati tot ceea ce ati obtinut pana acum!

Pasul 4

Luati o tava pentru cuptor cu marginile nu foarte inalte si taiati pe toata suprafata o coala de hartie de copt. Desentati in mijloc un cerc cu diametrul dorit (aprox 26 cm). Intoarceti foaia invers (ca sa nu intre creionul in bezea) si adaugati compozitia in centrul cercului. Intindeti cu o spatula catre margini pana cand veti obtine un fel de cuib cu inaltimea de 3-4 cm.

Pasul 5

In continuare va voi prezenta cele doua metode pentru obtinerea celor doua tipuri de bezea:

Pasul 6

Metoda 1 (bezea gumata): Se incalzeste cuptorul la 150 grade Celsius. Dupa ce a ajuns la temperatura stabilita, cuptorul se seteaza la 100 grade Celsius si se introduce tava imediat in cuptor. Compozitia se lasa la copt pentru aprox 1 ora si 15 min. Nu umblati la usa cuptorului nici macar daca auziti ca va striga bezeaua din cuptor! πŸ™‚ Dupa aceasta perioada, opriti cuptorul si lasati sa se raceasca bezeaua in cuptor, fara a se deschide usa acestuia, pentru aprox 2-3 ore, sau mai degraba peste noapte.

Pasul 7

Metoda 2 (bezea spongioasa): Se incalzeste cuptorul la 100 grade Celsius. Dupa ce a ajuns la temperatura stabilita, introduceti tava in cuptor. Dupa o ora, reglati temperatura cuptorului la 90 grade si mai lasati o ora. Dupa aceasta perioada, opriti cuptorul si lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor, cu usa inchisa, pentru 2,5-3 ore sau mai degraba peste noapte.

Pasul 8

Indiferent de metoda aleasa este important sa lasati bezeaua sa ajunga la temperatura camerei, in cuptor cu usa inchisa, deoarece altfel bezeaua va crapa si va avea un aspect mai putin placut. Chiar si asa este posibil sa va apara unele crapaturi dar cu mult mai putine decat in situatia in care umblati la cuptor mai devreme decat este cazul.

Pasul 9

Scoatem bezeaua din cuptor, inlaturam hartia de copt si o asezam pe un platou. Batem frisca foarte bine si adaugam zaharul in final, omogenizand pana la dizolvare. Meseriasii folosesc un tel pentru asta...eu mai trisez si ma ajut de mixer cateodata. Adevarul e ca din tel controlezi mult mai bine consistenta.

Pasul 10

In final ne apucam de montat. Peste stratul de bezea, vom aseza frisca batuta si in final adaugam neglijent (sic!) fructele proaspete. Eu am folosit capsune dar puteti folosi la fel de bine fructe de padure sau orice altceva credeti voi ca se potriveste. Atentie insa sa nu lase mult suc pt ca se strica aspectul. Va doresc pofta buna!

Nota cititorilor

(0 / 5)

0 5 5
Da o nota retetei

5 utilizatori au notat deja

Retete asemanatoare:
  • Supa crema de ciuperci

  • Clatite pufoase

  • Rulada din piept de curcan

  • Tarta cu mere – reteta frantuzeasca

  • Chec cu lamaie

Comentarii

  1. posted by Gianina on June 19, 2014

    Mircea, esti MI-NU-NAT! Este prima oara cand imi iese si mie aceasta Pavlova, abia astept sa o umplu cu frisca, zmeura si capsuni diseara! Acum ma gandeam cum ar iesi niste blaturi din bezea umplute cu ciocolata πŸ™‚

      Reply
    • posted by Mircea on June 19, 2014

      Multumesc Gianina! Cu asa comentarii…o sa mi-o iau in cap πŸ™‚

        Reply
  2. posted by sofia on June 19, 2014

    Iti zic eu, geanina, cu crema de ciocolata si rom este minunat πŸ™‚ reteta de crema o gasesti in cartea sandei marin. Se numeste tort de bezea. La mine este singurul tort care nu stiu ce gust are a doua zi πŸ™‚

      Reply

Post A Comment