Cum (ar trebui sa) alegem sosul de rosii
In mod normal, in orice mancare ce presupune folosirea unui sos de rosii ar trebui ca primul ingredient care ne vine in minte sa fie rosiile proaspete. Avem insa doua probleme. Prima ar fi aceea ca, cel putin in Romania, avem rosii adevarate, gustoase si parguite doar, hai sa zicem trei luni pe an. Ce facem in rest? Folosim in restul anului acele…chestii ce seamana cu rosiile dar nu au nicio legatura cu subiectul, fiind lipsite de gust si aroma?
A doua problema ar fi aceea ca in momentul in care facem un sos de rosii “home made” trebuie sa oparim putin rosiile, sa le decojim, sa le taiem si sa le scoatem semintele inainte de a le transforma in produsul final.
Asadar, o alternativa la aceste probleme ar fi sa folosim rosii din conserva. DA, ati auzit bine. Va sugerez sa folositi rosii la conserva in perioada in care nu putem beneficia de rosii adevarate. DAR, pentru a face acest lucru trebuie sa ne asiguram ca in acea conserva se afla DOAR ce ne trebuie. Adica ne uitam pe eticheta la ingrediente iar acolo trebuie sa gasim doar rosii (decojite), suc de rosii si eventual ierburi aromatice.
La ce trebuie sa fim atenti cu precadere este sa nu gasim printre ingrediente acidul citric, care este descris intr-un mod aproape plastic ca fiind corector de aciditate 🙂 Stiti ce inseamna asta de fapt? Ca acele rosii nu au fost culese la deplina maturitate iar acidul citric le mai ajuta putin sa se apropie de gustul cunoscut. Maximul de compromis pe care l-as face este sa accept sarea ca si ingredient insa si aceasta are cam acelasi rol.
Sa ne intelegem, nu spun ca ne otravim daca folosim rosii conservate cu acid citric, dar daca tot vrem sa castigam prin faptul ca folosim un produs deja pregatit numai bun sa il punem in mancare, sa nu facem totusi rabat de la calitate.
Desi nu mi-am propus in acest articol sa descriu toate formele in care gasim rosiile conservate, as mentiona totusi ca in cazul sosului pentru paste, folosesc ceea ce se cheama Passata de rosii (este un fel de bulion, rosiile fiind decojite si fara seminte, dupa care se trec printr-o sita fina) iar in tocanite si feluri de mancare cu carne, folosesc rosii cuburi.
Spor la gatit si sunt sigur ca daca nu ai facut-o pana acum, te vei uita cu mai multa atentie pe etichete cand vei cumpara rosii la conserva. Nu fac nici reclama, nici antireclama dar vei fi surprins sa vezi branduri mari si cunoscute care mai strecoara ingrediente din acestea…neortodoxe.