Cele 5 sosuri de baza din bucatarie

By : | 10 Comments | On : February 27, 2014 | Category : Tips&Tricks

Chiar daca sunt unii carora le repugna ideea mancarii cu sos, cred ca este important sa stim care sunt sosurile de baza utilizate in bucatarie. Li se spune sosuri de baza deoarece in mod practic majoritatea sosurilor le vom obtine ca variatii ale acestor 5 sosuri principale. Deasemenea, cred ca este important sa stapanim tehnica de baza in obtinerea acestor sosuri pur si simplu pt ca sunt multe feluri de mancare unde un sos chiar face diferenta si complementeaza in mod fericit “vedeta” din farfurie.

Ca scurt istoric, in sec. al XIX-lea un mare chef al bucatariei franceze (cum altfel?), practic poate prima personalitate internationala din domeniul artei culinare, pe numele sau Marie-Antoine Carême, defineste primele 4 sosuri de baza din bucatarie: béchamel, spaniol, velouté si german.  Pastrand proportiile, acest Carême este un fel de Sanda Marin a noastra.

Un secol mai tarziu, un exponent al bucatariei franceze moderne, Auguste Escoffier, rafineaza aceasta lista considerand sosul german ca fiind ruda mai mica a celui velouté si adauga sosul olandez, respectiv sosul de rosii in cartea sa exponentiala “Le guide culinaire”. Voi descrie pe scurt cele 5 sosuri si modul de obtine a acestora deoarece nu vreau sa ne luam diploma in arta culinara ci doar sa stim de existenta acestora si le ce ne-ar putea ajuta.

1. Sos béchamel – cunoscut si sub denumirea de sos alb, acesta este un sos bogat, cremos si catifelat. Se obtine cu ajutorul a trei ingrediente: unt, faina si lapte. Untul si faina se folosesc in cantitati egale iar laptele se adauga in functie de consistenta pe care ne dorim sa o obtinem in final. In acelasi timp, in functie de utilizarea sosului putem aromatiza fie untul, fie laptele (care trebuie adaugat fierbinte) de obicei cu ceapa si/sau ierburi aromatice pe care in final le eliminam inainte de a servi acest sos. As mai mentiona faptul ca vom face un sos mai subtire cand vrem sa-l folosim ca baza pentru diverse feluri cum ar fi “macaroane cu sos de branza” sau pentru a complementa legume gatite la abur. Pentru situatiile cand avem nevoie de un sos asa zis “de legatura” vom face unul ceva mai consistent, de ex pentru lasagna sau caneloni.

Ca si tehnica pentru obtinerea acestui sos, intr-o cratita mica vom topi untul, peste care adaugam faina si amestecam bine. Laptele cald (aromatizat sau nu) il adaugam putin cate putin, omogenizandu-l inainte de a adauga o noua cantitate, astfel evitand sa facem cocoloase in sos.

2. Sos velouté – este un sos similar cu sosul bechamel, diferenta fiind aceea ca in loc de lapte, se adauga supa (de pui, vita sau peste). Se folosesc de asemenea cantitati egale de unt si faina iar supa se adauga treptat pana obtinem un sos subtire. Complimenteaza in mod excelent felurile de mancare cu carne de pasare sau fructele de mare.

3. Sos de rosii –  un sos care, desi simplu si binecunoscut, sunt bucatarii cum ar fi cea italiana care sunt practic concepute in jurul acestui tip de sos. Nu cadeti insa in capcana acestei simplitati deoarece un sos de rosii autentic se face de la zero si nu se cumpara unul gata facut! Pentru a obtine acest sos, incepem prin a adauga ulei de masline intr-o cratita cu baza groasa, peste care adaugam 1 ceapa taiata marunt. Ceapa trebuie adaugata inca de la inceput cand cratita este inca rece iar focul este unul mic spre moderat (aceasta deoarece nu vrem sa prajim ceapa ci doar sa o inmuiem). Cand aceasta s-a inmuiat adaugam 2-3 catei de usturoi, pe care eu va recomand sa ii feliati si doua linguri de pasta de tomate (din cea groasa si consistenta). Lasam putin pentru a se intrepatrunde aromele dupa care adaugam doua cutii de conserve de suc de rosii de calitate si un praf de sare. S-ar putea sa va surprind pt ca folosesc conserve insa am luat in considerare faptul ca in realitate, avem rosii bune si gustoase doar vreo 3-4 luni pe an. In rest…trebuie sa ne descurcam!

Amestecam bine si lasam la foc mic spre mediu pentru aprox 40 min. Da, dureaza ceva insa, in final, obtineti un sos de rosii autentic si foarte gustos. In final, gustati de sare si mai adaugati daca este cazul. Dupa ce il raciti, il puteti da la congelator in pungi speciale si folosi ulterior dupa ce l-ati adus la temperatura camerei.

4. Sos olandez – este un sos pentru ocazii speciale, care este folosit pentru a complimenta preparate rafinate cum ar fi sparanghelul sau ouale benedict. Este un sos din categoria “nu faceti asta singuri acasa”, nu pentru ca nu ar merita ci pentru ca trebuie sa ai un caracter puternic din moment ce este foarte probabil sa nu iti iasa din prima 🙂

Dar, asa cum spuneam, aici nu dam examen ci doar le trecem in revista. Partea draguta e ca nu ingredientele fac sa fie dificil de obtinut acest sos (avem nevoie doar de galbenus de ou, apa rece, unt clarifiat, lamaie si sare) ci mai degraba tehnica folosita. In teorie, nu e complicat: se bate cu telul intr-un bol de inox galbenusul de ou cu putina apa rece pana se tripleaza in volum, dupa care, pe un bain-marie, se amesteca pentru inca 1-3 minute pana se dubleaza inca o data in volum. Se ia de pe foc, si se adauga incet dar constant, amestecand continuu, unt clarifiat caldut (untul trebuie sa fie la o temp de 55-60 grade). Untul clarifiat este untul pe care l-am topit si am eliminat spuma alba care se formeaza, ramanand acel lichid galbui. In final se adauga suc de lamaie, sare si eventual un pic de boia iute, dupa gust.

5. Sos spaniol (sos brun sau demi-glace) –  este un sos cu o aroma extraordinara, insa ceva mai migalos de facut intr-o bucatarie neprofesionala. Pasii sunt destul de simpli, insa este un sos care se obtine intr-un timp destul de indelungat. Practic, acest sos se obtine caramelizand la cuptor (separat) oase de vita si legume (ceapa, usturoi, morcov si praz). Dupa caramelizare, acestea se adauga intr-o cratita incapatoare peste care se pune o cantitate suficienta de apa si se aromatizeaza cu foi de dafin, boabe de piper si cimbru. Se da la foc potrivit pentru cateva ore bune, pana se obtine un sos consistent care se strecoara si se mai lasa pe foc pana se injumatateste ca si volum.

Doar ca sa sustin cu cateva exemple faptul ca acestea sunt sosuri de baza din care se pot obtine multe alte sosuri, mentionez cateva din aceste variante:

Din sosul béchamel se poate obtine:

-sos de smantana – adaugand in final smantana lichida

-sos Mornay – adaugand cascaval ras si/sau parmesan si omogenizand intr-un bechamel deja preparat

-sos de mustar – adaugand o lingurita de mustar la sosul de baza

Din sosul velouté se poate obtine:

-sos german – care este un veloute imbogatit cu galbenus de ou

-sos Bercy – se foloseste supa de peste, vin alb si salote

-sos Supreme – cu ciuperci sotate si smantana

Gata, s-a sunat de iesire 🙂 Sper ca v-a placut lectia de azi. Mult succes si gatiti bine!

  1. posted by Adelina on August 25, 2014

    Buna idee articolul asta! multumesc 🙂

      Reply
    • posted by Mircea on August 31, 2014

      Eu iti multumesc!

        Reply
  2. posted by Silvia on October 9, 2014

    Foarte interesant! Multe lucruri pe care nu le-am stiut!

      Reply
    • posted by Mircea on October 20, 2014

      Multumesc Silvia!

        Reply
  3. posted by Zoltan on October 17, 2014

    Multumiri pentru retete si modul de preparare.Prezentare excelenta.Voi citi cu interes si alte retete de pe site.

      Reply
    • posted by Mircea on October 17, 2014

      Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri!

        Reply
  4. posted by bilinu on March 16, 2015

    imi plac descriierile detaliate si chiar im sunt necesare fiinca vreau sa fiu bucatar si pana le invat chiar imi trebuiesc toti termenii explicatii…ms ms ms

      Reply
    • posted by Mircea on March 20, 2015

      Cu multa placere!

        Reply
  5. posted by Niko on August 29, 2015

    Ma mai uit o data… Un sos de branza? Peste unt topit intr=o cratita, se pune branza cu mucegai pana se lichefiaza si se adauga smantana de gatit. Si neaparat nucsoara… Ori fiindca eu il folosesc des, sa zicem la paste, cred ca poate fi de baza, ori derivat al sosului alb… Multumesc pentru articol. Nu vreau sa ma fac bucatar dar tot mi-a fost de folos

      Reply
    • posted by Mircea on September 6, 2015

      Intr-adevar nu face parte din sosurile de baza pentru ca tehnic vorbind, este un derivat al sosului bechamel. Dar aici nu facem caz de (prea multa) teorie. Niko, nici eu nu sunt bucatar! 🙂
      Multumesc pentru comentariu.

        Reply

Post A Comment