Utile in bucatarie

By : | 0 Comments | On : January 20, 2014 | Category : Utile

Dragilor, nu stiu altii cum sunt dar in momentul in care m-am apucat ceva mai serios de bucatarit, tare mi-ar fi fost de folos o astfel de lista cum vreau eu sa va pun la dispozitie mai jos. De obicei, avem in bucatarie, stranse de-a lungul timpului, tot felul de instrumente mai mult sau mai putin folositoare, fie primite cadou de la o ruda binevoitoare, fie luate de noi insine intr-un moment de ratacire dintr-un magazin de specialitate.

Daca te-ai mutat de curand sau pur si simplu vrei sa iti dotezi bucataria cu instrumente noi, iata o lista care ar putea sa te ajute pentru marea majoritate a activitatilor pe care le vei desfasura aici.

1. Instrumente pentru spalat si depozitat alimente

1 strecuratoare mare
centrifuga pentru salata
4 – 6  recipienti din plastic (capacitate 1-2 litri) pentru spalat fructe/legume si pentru depozitat

2. Instrumente pentru taiat

a. Cutite
Cutitul bucatarului – aici in functie de preferinte, cutitul bucatarului este de 20, 24 sau 28 cm
Cutit pentru decojit

Cutit striat – pentru paine si patiserie

instrument pentru ascutit cutite – aici nu am intrat in detalii deoarece sunt multe instrumente de acest gen

b. Tocatoare

Din motive de siguranta alimentara, pentru a evita contaminarea incrucisata, ideal ar fi sa avem 5 tipuri de tocatoare, cate unul pentru taiat: carne cruda, fructe&legume, peste&fructe de mare, branzeturi si preparate gatite. In “afara” am vazut tendinta de a se folosi un cod de culori pentru fiecare tocator in parte. Pare o idee buna!

Nu intru in prea multe detalii legate de dimensiuni si compozitie deoarece acesta este un subiect in sine si spun doar ca pentru a prelungi viata cutitelor voastre, ideal ar fi ca tocatoarele sa fie din plastic sau din lemn (tratate antibacterian).

c. Instrumente aditionale
Foarfeca de bucatarie
Razatoare cu fatete multiple
Razatoare fina
Instrument pentru decojit (peeler)
Spatula
Blender si/sau Robot de bucatarie

3. Mise en Place & Depozitare

4 – 6 boluri (marime 1/4 pana la 1/2 cani sau in sistem metric de la 50-60 ml pana la 125 ml)
4 – 6 boluri mici (pentru condimente)
4 – 6 recipiente din plastic sau sticla (de 1-2 litri)

4. Instrumente pentru masurat

Cani si linguri pentru masurat – exista deja in multe magazine de specialitate acest tip de instrumente care va ajuta mult in bucatarie

5. Pentru amestecat

Boluri mari din inox sau sticla (1, 2 si 4 litri)
Tel
Blender sau Robot de bucatarie (folosit si ca instrument de taiat)

6. Pentru gatit

Aragaz & Cuptor – si aici pot fi multe de spus, numarul de modele si tehnologii fiind foarte mare. Cel mai simplu e sa va spun ca eu folosesc un aragaz de tip combo (am 3 ochiuri pe gaz si o plita pe inductie) iar cuptorul este electric. As spune doar ca optez pentru cuptorul electric in special datorita faptului ca produce o temperatura constanta si ceva mai controlabila decat in cazul variantelor pe gaz. Si sa stiti ca diferenta la consumul de energie (lucru care mi-a dat ceva temeri cand l-am achizitionat) nu este semnificativa.

Cratita mare (4 L) (inox sau emailata)

Cratita medie (2 L) (inox sau emailata)

Tigai (20, 24 si 28 cm) cu capac

Atentie, in cazul cratitelor si tigailor, sa fie compatibile daca aveti plita cu inductie!! In plus, in functie de preferinte, acestea pot fi din inox sau nonaderente.

Tavi pentru cuptor (ingusta si adanca)
Foaie de silicon (reutilizabila, se foloseste de obicei in tavile inguste pentru cuptor si ne reduce consumul de hartie/foaie de copt)

7. Ustensile
Spatula termo rezistenta (din silicon)
Cleste de bucatarie
Linguri mari (perforate, standard si de lemn)
Polonic
Sita

8. Instrumente pentru masurat

Termomentru pentru masurat temperatura in cuptor – foarte folositor daca aveti un cuptor pe gaz sau daca vreti sa va asigurati ca ce aveti pe afisajul electronic, aveti si in cuptor.

Termomentru pentru masurat temperatura alimentelor – deasemenea un instrument aproape indispensabil in cazul in care gatiti bucati mai mari de carne si nu numai.

Cronomentru

Lista nu isi propune sa fie nici completa si cu atat mai putin obligatorie! Dar poate reprezenta un bun inceput pentru dotarea locului in care veti fi mari maestri.

Post A Comment