Orezul – tipuri si utilizari (1)

By : | 1 Comment | On : February 2, 2014 | Category : Din camara

orez_rom

M-am gandit ca nu ar fi rau sa vorbim putin despre un aliment pe care mai mult de jumatate din populatia globului nici nu se gandeste sa nu il aiba ca parte din alimentatia zilnica.

Cunoscut de mii de ani, usor de gatit si depozitat, cu valori nutritive apreciate, orezul este de mai multe tipuri si se foloseste in diverse feluri de mancare. Impartirea acestuia se face in principal din perspectiva formei (orez cu bob lung, respectiv cu bobul rotund) si a modului de preparare – a modului de prezentare a produsului finit (orez pufos, respectiv lipicios).

Cele mai cunoscute tipuri, ajunse si pe piata din Romania sunt:

1. Orez Natur (Integral) – este practic cel mai hranitor dintre toate tipurile de orez, avand concentrate multe elementele nutritive in invelisul exterior care nu este inlaturat prin procesare. Are o aroma de nuca si o textura usor mai tare (gumata).

2. Orez prefiert (cu bob lung) – dupa cum ii spune si denumirea, acesta este polisat (procesul prin care se indeparteaza invelisul exterior), apoi tratat termic pentru o scurta perioada de timp, procesul generand un orez translucid de o culoare usor bruna. Acest proces intareste putin boabele si, contrar unor pareri, se pare ca in acest mod se pastreaza ceva mai bine calitatile nutritive ale bobului de orez.

3. Orez Basmati – foarte popular in Orientul Mijlociu, India si Pakistan, acest tip de orez se matureaza pentru 1-2 ani inainte de a fi polisat. Este foarte aromat, iar in timpul fierberii mai degraba creste in lungime decat in volum. Este potrivit pentru felurile de mancare in care boabele de orez trebuie sa ramana separate dupa preparare.

4. Orez Jasmine – specific in Asia de Sud-Est (Thailanda). Este un orez alb, cu bob lung, in urma fierberii rezultand un preparat pufos si aromat.

5. Orez pt Risotto (Arborio sau Canarolo) – orez cu bobul rotund, avand  un continut crescut de amidon, ceea ce il face potrivit pentru a crea acea consistenta cremoasa a risotto-ului.

6. Orez rosu / negru – sunt tipuri de orez ce contin pigmenti naturali, fiind folosit des in salate.

7. Orez salbatic – l-am lasat la final deoarece in realitate, acesta nu este un tip de orez propriu-zis. Este vorba de o planta cultivata in America de Nord, avand boabele alungite, de culoare brun inchis spre negru. Cel putin la noi, eu l-am vazut doar in combinatie cu orezul alb cu bob lung.

Generic vorbind, aceste tipuri de orez le vom folosi in functie de ceea ce dorim sa obtinem in final. Pentru salate si garnituri, folosim orezul natur, prefiert, rosu/negru sau cel salbatic. Pentru preparatele mai complexe, de sine statatoare, va propun sa folositi orezul Basmati, Jasmine sau Arborio.

Orezul are un termen de valabilitate destul de lung si chiar dupa deschiderea pachetului va sugerez sa pastrati ambalajul deoarece acesta contine informatii cu privire la modul de prepararea al acestuia. Ca regula generala, o cantitate de 1 cana orez nepregatit, genereaza o cantate de 2 pana la 3 cani de orez preparat (in functie de tipul orezului folosit).

Despre modul de pregatire si preparare al orezului, vom vorbi in episodul urmator…

Pana atunci insa, va atasez un link catre un film despre stadiile de procesare ale orezului: http://www.youtube.com/watch?v=Yve72uvfP9Y

Va urma!

Vezi si Orezul – Tehnici de preparare (2)

Post A Comment